Üniversitemizi, 4 yıldır yöneten Rektörümüz, Üniversitemizi, 4 yıl daha yönetmesi için Cumhurbaşkanı tarafından tekrar görevlendirildi.
Sayın Rektör, görevli olduğu dört yıllık bir süre içinde, ili sorunlarını, üniversitenin sorunlarını, yakından bilenbiriydi. DERSİM Halkı için önemli bir sorun olan Munzur Vadisi'ne barajlar yapılması sorununda, bir bilim adamı bir akademiysen olarak, barajların yapılmaması konusunda, üniversite olarak gerekli çalışmaları yaptırmış, bilimsel raporlarla, bu doğa tahribatına karşı olduğunu, her ortamda, her platformda, dile getirmişti. Karşı çıkmıştı. Dersim Halkının yanında olmuştu.
İlimize, Üniversite kurulduğunda, bütün DERSİM Halkı gibi ben de çok sevinmiştim. Adını da yazılarımda, BACASIZ FABRİKAMIZ olarak koymuştum. Fabrikamızın, sosyal, kültürel, ekonomik olarak, ilimize çok büyük getirisi olacaktı. Üniversiteyi, okumak isteyen çocuklarımız, ailelerine yük olmadan, kapılarının önündeki üniversitede okuyacaklardı.
Bacasız fabrikanın, binlerce öğrencisi, çalışanı, şehre canlılık getirecekti. Şehri şenlendirecekti. Fabrikası, yeterli tarım alanları, olmayan, çokça işsizi, çalışmayanı, olan ilimizdeki işsizlik sorununu bir ölçüde çözecekti.
Şehir merkezi, yüksekokulu olan ilçeler, bu beklentiden paylarını aldılar. Artan nüfusla, hareketlilikle, bacasız fabrikanın varlığı hissedildi. İstenilen, beklenilen düzeyde olmasa da bir ölçüde istihdamın sağlanmasında pay sahibi oldu. Liyakate, ehliyete, yeterliliğe dayalı personel alımındaki zorunlu tercih, beklenilen düzeyde istihdamın sağlanmasını engelledi. Dış, çevre illerden personel alımının, yerli personel alımının üstüne çıktığı söylenmektedir.
Eskilerde, sadece büyük illerde üniversiteler vardı. O illerde, okumak, yüksek tahsil yapmak, dar gelirli aileler için büyük yüktü. Sonralarda, üniversiteler, ülke çapında hemen hemen bütün illere yayıldı. Amaç, okumak, yüksek tahsil yapma, kolaylığını, ülke çapında, bütün topluma, bütün illere yaymak, iller arası sosyal kültürel, iletişimi yaygınlaştırmak, dahası, önemlisi, üniversitenin o ilde kurulu fabrikalardan birisi, bacasız bir fabrika olması, bilgili, tahsilli insanlar üretmesi, ilin ekonomisine, katkıda bulunması, işsizliği giderici, istihdamı sağlamasıydı.
Belirttiğimiz bu amaçlar doğrultusundaüniversiteler, bütün illerde kuruldu. Komşu ilimiz Elâzığ’da çok öncelerden kurulan üniversite, ilin kültürel yapısının yanında ekonomik olarak ile büyük getirisi oldu. İlde kurulu sanayi fabrikalardan çok daha getirisi oldu. Fabrikalardan çok daha işsiz istihdam edildi. İlin nüfusuna kayıtlı olanlar öncelikle tercih edildi. Sağlık alanında bilimsel araştırmalar için üniversiteye bağlı araştırma hastanesi, ilin yanında bölgenin de önemli bir sağlık kurumu oldu.
Yanı başımızda komşu ilde bu güzellikler, getiriler, yaşanırken, ilimizde de Üniversitemiz, kuruluş amacına uygun, beklenilen getirileri, bütün illerdeki üniversitelerin getirdiği gibi getirebilmelidir. Günümüz Türkiye’sinde, tercih edilen, hayata atılmada getirisi, şansı olan bölümlerin, örneğin hukuk, elektronik, makine, inşaat bölümlerinin olması, üniversitemizi, değerli kılacağı gibi, tercih edilen, bir üniversite yapacaktır.
Tek fabrikamız, bacasız fabrikamıza, bir işçi, bir elaman alınmak istendiğinde, aynı yeterliliği taşıyanlar arasında, Tunceli doğumlular, öncelikle, özellikle, tercih edilmelidir. Çünkü bu fabrika, eğitimin yanında, Tunceli’de istihdam sağlamak için de kurulmuştur.
Sayın Rektörümüz, ilk dönem, üniversitemize atandığında, basın olarak kendilerini ziyaret etmiş, dile getirdiğimiz bu konuları, kendileriyle paylaşmıştık. Kendileri de, paylaştıklarımıza özen göstereceklerini ifade etmişlerdi. Bunu pratikte, üniversiteye alımlarda, göstermişlerdi.
Aynı özeni, bundan sonrada göstereceklerine, inanıyoruz.
Ön yargısız, bilim adamı kimliği taşıyan Sayın Rektörümüzün, üniversitemizi, tercih edilecek, çokça bölümleri olan bir üniversite yapacağına, inanıyorum.
Kendilerine başarılar, diliyorum.
İlimize, üniversitemize, hayırlı olsun.