1999 yılından beri düzenlenen MUNZUR DOĞA KÜLTÜR FESTİVALİ, bir kaç yıl aradan sonra tekrar düzenlendi.
  Festival, ülkenin, dünyanın, her tarafına yayılmış, DERSİMLİLERİ, bir araya getirmek, buluşturmak, DERSİM doğasının, güzelliklerini, tanıtmak, korunmasını toplumsal olarak üstlenmek için düzenlenmektedir.
   4 gün süren festival, amacına uygun, dünyanın dört bir köşesinden gelen DERSİMLİLERİ, DERSİM’DE buluşturdu. Mevsim sıcaklarına rağmen, sokaklar, parklar, nehir kıyıları, yüzme havuzları, toplantı salonları, konser yerleri buluşma mekânları oldu. Buluşmalarda, renkli kareler, unutulmaz anılar, kaydedildi.
    DERSİM’DE, bir kez daha coşku seli yaşandı. DERSİMLİLERE, yakışır, modern çağdaş görülürleri ile sokaklar, parklar, hemen her yer, şenlendi. Renklendi. Avrupa benzeri uygar bir ülkenin, görüntüsü, her mekânda gözlendi.
   Kendilerinin, özgür bir ortamda, mekânda, olduklarını, bilen ziyaretçiler, DERSİM’DE özgürce hiç rahatsız edilmeden gezdiler. Hiçbir DERSİMLİDEN, kendilerini üzen bir bakış, göremediler, Herkesin paylaştığı kültürle, ortak yaşamı paylaştılar.
   Her sabah iş yerime, SEYİT RIZA PARK’INDAN geçerek giderim. Park DERSİM’İN görünür, kimliği gibidir. Festival meşalesinin ilk olarak yandığı mekândır. O mekânda SEYİT RIZA, oturmuş misafirlerini beklemektedir. DERSİM’E gelen misafirlerin ilk uğrak yeridir. Önce Seyit Rıza ziyaret edilir. Birlikte hatıra fotoğrafları çekilir. Parkın müdavimleri köpeklerle, tanışırlar. Onlar, parkın zenginliği, renkleridir. Sevginin ışıkları onların gözlerinde görülür. Parkın çimleri onların serili yatakları, mekânları, gibidir. Misafirler, SEYİT RIZA’NIN, yanı başında birlikte, MUNZUR’U seyrederler.
   Dört gün süren, festivalde, paneller, konserler, festivale renk kattı. Son kapanış töreni, şehrin stadyumunda oldukça görkemli oldu. Büyük bir katılım vardı. Şehir halkı oradaydı. Stadyuma akan yoğunluk, yolları, trafiğe âdete kapatmıştı. Festivalin düzenleyicisi, belediye başkanı, katılımcılara teşekkür ederek yaptığı konuşmasında, günümüz dünyasında öne çıkan, önemli bir sorun olan çevre sorunun önemini vurgulayarak, DERSİM’E, Ortadoğu’ya, hayat veren MUNZUR’UN, özgür, engelsiz, akmasını istedi.
   Festivale, adeta çıkarma yapan, yanında milletvekilleriyle katılan, HDP Genel Başkanı, Sezai TEMELLİ, yaptığı konuşmada, Ovacık’ta ölen çocukları örnek göstererek, mayınların temizlenmesini, ölümlerin önüne geçilmesini, savaşların durmasını, barışın sağlanmasını, sorunun barışla çözülmesini istedi. Ayırımcılığa karşı olduğunu söyleyerek, “Ben Aleviyim, ben Kürdüm, ben Ermeni’yim. Ben Türküm” sözleri, büyük bir alkış aldı.
     MUNZUR DOĞA FESTİVALİ, Belediye başkanlığının organizasyonu ile yapılır. Geçmiş yıllarda, uzun süren, hatta yılı, kapsayan, bir hazırlık süreci ile festivale hazırlık yapılırdı. Bu yıl bu uzun hazırlık süreci yaşanmadı. Belediye seçimleri sonrası seçilen yeni belediye başkanının başkanlığında, kısa sürede yapılan hazırlıklarla, festival gerçekleştirildi.
   Katılım, geçmiş yıllara oranla düşük olmasına rağmen, hazırlıklar, festivalin amacına uygun yapılmıştı. Düzenlenen etkinliklerle, festival ilgi çekmiş; DERSİM’İN, MUNZUR’UN tanıtımında, önemli bir festival olmuştu.
  Emeği geçenlere, teşekkür borçluyuz.
  Başkanın, dediği gibi.
  MUNZUR, ÖZGÜR AKSIN.