Bir ilin, ülke çapında,81 ilin içinde birinci olması, o ilin, o, il halkının, ortak kazanımı, ortak başarısı, ortak sevincidir.
  TEOG, TEMEL EĞİTİMDEN ORTA EĞİTİME GEÇİŞ sınavında, TUNCELİ, bir kez daha, TÜRKİYE, birincisi oldu.
  İl olarak, böyle büyük, bir yarışta, 3 yıl arka arkaya birinci olmak, DERSİM Halkının ortak başarısı, ortak kazanımı, ortak sevinci oldu.
   Özel okulların, paralı özel eğitimin, oldukça yaygın olduğu, ülkemizde, kalkınmada, geri kalmış, illerden bir il olan, tarımdan, sanayiden, yoksun, devlet hizmetlerinden, diğer illere, oranla daha az pay alan, eğitim, öğretimin, devletin, resmi okullarında, yapıldığı, bir il olarak, 81. İlle, girdiği yarışmada, ipi göğüslemesi, birinci olması, haklı bir övgüyü, ortak bir sevinci, getirmiştir.
  Bir başka sevinenin de, basın olarak, ziyaret ettiğimiz Sayın Valimizin, olduğunu gördük. Çok sevinmişti. İlköğretimdeki görevli öğretmenleri, tebrik etmiş. Başarı belgesi ile ödüllendirmişti.
   Ayrıca bu başarı da payı olan öğrencilere, velilere, tebriklerini teşekkürlerini, bizlerden, gazetecilerden, iletmemizi istemişti.
  Bu başarının devam etmesi için ellerinden gelen gayreti sürdüreceklerini ifade etmişlerdi.
  LYS Lisans yerleştirme sınavlarında da aynı başarıyı, yakalamaya çalışacaklarını, ifade eden Sayın Valimiz, “Orta öğretimdeki başarının lise de de, devam etmesini, çok arzuluyoruz” diyordu.
   Aynı şekilde, Sayın Milli Eğitim Müdürümüz de, okullarımızın, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, üç yıl üst üste kazandığı bu büyük başarıdan dolayı çok sevindiğini,  gururlandığını ifade ederek, “bu başarıyı liselere de, taşımak için elimizden geleni yapacağız. Bu kazanımlarda, bu başarılarda, payı olan öğrencilere, öğretmenlere, velilere, minnet borçluyuz. Onlarla iş birliğimiz, daha başarılı günler için sürecektir” diyordu.
   Sürekli değiştirilen, yazboz tahtası haline getirilen, eğitim sistemimizde, bu sınavlarda başarı gösteren öğrenciler, eğitim öğretimi, daha kaliteli olarak sınıflandırılmış okullara, kayıt yapabilme hakkını kazanmaktadırlar.
  Eskiden öyle değildi. Orta öğretimi, liseyi bitiren öğrenciler, seviye sınavları, puanlama sistemi olmadığından açık kadrosu olan bütün okullara kayıt yaptırabiliyorlardı.
  Şimdiki sistemde, sürekli düzenlenen seviye ölçen sınavlarla, puan ölçümüne göre okullara kayıt yapılabilmektedirler.
  Temel Eğitimden Orta Eğitime geçiş sınavında, başarı gösteren öğrenciler, daha kaliteli eğitimin verildiği liselere kayıt yapabilmektedirler.
   Onun için Üniversite öncesi bu sınavlar, çok büyük önem kazanmaktadır. Bu sınavların, lise basamağında, birincilik alan öğrenciler, istedikleri üniversitenin istediği bölümüne, sınavsız kayıt yaptırabilmektedirler.
  Bu yarış, eğitim sistemimizde, o kadar çok ağırlık kazanmıştır ki, ilkokulların ilk sınıflarında bile, bu yarış, bütün hızıyla uygulanmakta, öğrencilere verilen ev ödevleri, çocukların, çocukluklarını, yaşamayı büyük ölçüde engellemektedir.
  Onun içindir ki eğitim sistemiz, sürekli yarışların yapıldığı bir sisteme dönüşmüş, yarışı kazanana, kaybedene, uygun seviyede ayrıcalıklı, okullar, o seviyedeki okullara, uygun eğitim düzeni kurulmuştur.
   Ayrıcalıklı özel okulların, itibar kaybetmesi, devlet okullarını, itibarlı yapmış. Başarı oranı, hızla yükselmiştir.
   Her şeye rağmen, bu kadar büyük bir başarı sergileyen, DERSİMLİ, öğrencileri, öğretmenleri, payı olan velileri, Milli eğitim yöneticilerini,
  Ben de kutluyorum.