Pülümür ilçesine bağlı Dağyolu, Süleymanuşağı, Hacılı, Göcenek ve Közlüce köylerini kapsayan ve Mina Marble Mermer Ticaret A.Ş. tarafından yapılmak istenen 10 adet Rüzgar Enerji Santrali (RES) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı Pülümür Belediyesi Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi salonunda yapılacaktı. Dersim Kent Koruma Kurulu’nun çağrısıyla, toplantı yerinde toplanan kurul bileşenleri ve bölge projenin, canlılara zarar vereceği düşüncesiyle toplandı ve projeye tepki gösterdi. Toplantıya hiç kimse katılmazken Kurul, firma ve bakanlık yetkililerine almış olduğu kararı iletti.

Bölge halkı ve kurumlar adına, salon önünde yapılan protestoda basın metnini okuyan Gocanage (Göcenek) köyü muhtarı İsmail Tutan, adı geçen köylerin geçim kaynağının arıcılık ve hayvancılık olduğunu belirterek, RES projesinin yapılacağı alanların mera alanı olduğunu, Pertek ve Çemişkezek’te hayvancılık yapan üreticilerin de buraları kullandığını ve bu santralin hayvancılığı durdurma noktasına getireceğini ifade etti.

Yıldırım ve Gökalp, Çemişgezek’teki çevre katliamını anlattı Yıldırım ve Gökalp, Çemişgezek’teki çevre katliamını anlattı

Pülümür’de yaşayan hiç kimsenin bu projeyle ilgili olumlu bir görüşü bulunmadığının altını çizen Tutan, “İlçemize son zamanlarda geri dönüşler başlamış, metropollerde yaşayan hemşerilerimiz köylerine geri gelme planları yaparken, tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerinin her geçen gün arttığı bariz olarak görülmekteyken, bu ve benzeri projelerin yaratacağı olumsuz etkilerden kaynaklı, bölgeden yeniden tersine göçün önü açılacaktır” dedi.

“PROJE BÖLGE HALKINA BİRŞEY SAĞLAMIYOR”

Yapılması planlanan RES’le ilgili PİRHA’ya konuşan Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Pülümür’ün arıyla, balla öne çıktığını ve bunun temel geçim kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Yarın bu santrallerin kurulması durumunda hem hayvancılığı hem de arıcılığı ciddi şekilde sekteye uğratacaktır. 29 hanenin, 14 bin hayvanın barındığı bir alandan bahsediyoruz. Peki ne sağlıyor bize? Sadece ilgili firmanın yapacağı karın dışında bölge insanına bir katkısı yok, istihdam da yaratmıyor” dedi.

Rüzgar tribünlerinin arıcılık faaliyetini ortadan kaldırdığının, akademik çevrelerin bilimsel verilerle ortaya koyduğunun altını çizen Avukat Barış Yıldırım ise, “Sansa Vadisi, bu bölge önemli kuş türlerinin geçiş noktası. Proje, bu türlerin de yoğun şekilde tahribine sebebiyet verecek” diyerek, projenin bir an önce iptal edilmesini talep etti.

“ANAYASA VE HUKUKA AYKIRI BİR PROJE”

Salonun önünde basın açıklaması öncesi bir açıklama yapan Peri (Akpazar) eski belediye başkanı Orhan Çelebi, içeride şirket yetkililerin projeye meşruluk kazandırmak için buraya geldiğini ama halkın toplantıya katılmadığını belirterek, “Bizler Dersim ve Pülümür halkı olarak bu projenin yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz ve derhal iptal edilmesini istiyoruz” dedi.

Toplantı salonu ziyareti ve iptal talebinin burada firma ve devlet yetkililerine iletilmesi sonrası dışarıda açıklamalarda bulunan Dersim Barosu Başkanı Fatma Kalsen ise, “Bundan sonraki süreçte Bakanlığın ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün inisiyatifi ile bir sürecin yürütülmesi söz konusu. Bizim amacımız anayasaya ve hukuka aykırı olan bu projenin bir an önce sonlandırılmasıdır” dedi.

Editör: Mehmet Zafer Ağar