Gündem

Köylülerin karşı çıktığı projenin yapılacağı belirtiliyor

Dersim’de uzun zamandır tartışma konusu olan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' yapılıyor.


Dersim’de 2009 yılında belediye tarafından Entegre Katı Atık Bertaraf tesisi planlandı. 2011 yılında da  Merkez Belediyesi öncülüğünde 6 ilçenin belediye başkanlığı tarafından DERKAB(Dersim Katı Atık Birliği) kuruldu. Birliğin kurumsal yapısının oluşturulmasından sonra proje, 2015 yılı Mart ayı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edildi. Yer çalışması sonucunda tesisin yapılacağı yer Sütlüce Köyü olarak belirlendi, Avrupa Birliği'nin fon desteğiyle proje hayata geçirilmek istendi. Köylüler ÇED olumlu kararının iptali için davalar açtı. Açılan davayı Erzincan İdari Mahkemesi red etti,  Danıştay 6’ıncı İdare Mahkemesi’nde oy birliği ve temyiz yolu kapalı olmak üzere red etti. 

KÖYLÜLERİN TEPKİSİ DİNMEDİ

Sütlüce köyü yakınlarında, 18 hektarlık alana yapımı düşünülen 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine karşı köylüler, bölgede 55 bin ağacın kesileceğini, doğanın tahrip edileceğini, kutsal gördükleri inanç yerlerinin çöp altında kalacağını, geçim kaynakları olan tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin son bulacağını belirterek son yıllarda bir çok kez eylem gerçekleştirdi. Defalarca belediye önünde açıklamalar yaptı, kentte yürüyüşler gerçekleştirdi, bir çok siyasi partiyle ve belediye başkalarıyla görüştü. Eylemlerin ve görüşmelerinin ardından merkez, Pertek, Çemişgezek, Mazgirt ve Akpazar projeden çekildi. Ovacık, Pülümür ve Hozat Belediyeleri ise projenin yapılması yönünde tavrını korudu. Son olarakta belediyeye kayyum atanmasının ardından projenin hayata geçirmesi gündeme geldi. Merkez ve ilçe belediyelerinin tüm üyelerinin katılımıyla projeyle ilgili toplantı yapıldı, Projenin gündeme gelmesiyle ilgili sahada çalışmalar  yapıldı, bilim insanlarına başvuruldu, proje detayları ve projenin geçmişi incelendi. Ayrıca 18 hektarlık alan revize edilerek 10 hektara düşürüldü. 

PROJE HAYATA GEÇECEK

Belediyeye atanan kayyum vali Bülent Tekbıyıkoğlu, vahşi depolama alanını ve tesisin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu, daha sonra da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tekbıyıkoğlu, projenin yapılacağını belirterek çevrecilerinde projeye destek çıkması gerektiğini belirtti. 

‘ÇEVRECİ OLAN BU PROJENİN KARŞISINDA OLMAZ’

Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, vahşi depolama alanının çevreye verdiği zarardan bahsederek, “Hiçimse burayı görmüyor diye burası yok değil, burası Tuncel’inin çöplüğü ve TOKİ mahallesine 700-800 metre uzakta ve Tunceliye yakışmayan bir görüntü var.  Hemen yanı başımızda Pülümür ırmağı var. Pülümür ırmağına buradaki akıntıların hepsi karışmakta. Bilim adamların verdiği bilgiye göre buradaki çöplüğün akıntısı yaklaşık 30 bin kişinin kanalizasyonuna eş değer bir kirlenmeyi Pülümür nehrine vermekteyiz. Bu ilimize yakışmayan bir rezillik. İlimizin en kıymetli değerlerinden bir tanesi doğası ve tabiatıdır. Burada doğa işin açıkçası katlediliyor. Eğer çevrecilerimizin bir duyarlılığı varsa bence protesto edilmesi gereken burası, buranın ortadan kaldırılması lazım. Bunu şuradan hemen ilin valisi hem de belediye başkan vekili olarak söylüyorum. Biz bu rezilliği burada ortadan kaldıracağız. Burası tekrar eski haline döndereceği, burası tekrar yeşil bir alan olacak buraları tekrar ormanlaştıracağız ve bu kötü görüntülerin hepsi ortadan kalkacak. Bu konuda çok fazla tedbirat var.  Bir başka yere yapılacak katı atık tesisine ilgili, bize dışardan başka illerden çöp gelecekmiş. Hayır bunun tam tersi, biz çöpümüzün kullanılabilir kısmını başka illere göndereceğiz. Çöpümüzün yüzde 97’sini geri dönüşülebilecek kısmını ilimizden ihraç edeceğiz yani çöp miktarınız azalmış olacağız. Geriye kalan organik kısmını da gübreye dönüştürüp tarım da faydalı işlerde kullanacağız. Bunun maddi bir değeri olacak, buranın ekonomisi kazanmış olacak. Geriye kalan yüzde yedilik kısmı ise bunlar geri dönüştürülmesi mümkün olmayan hafriyat niteliğindeki kum ve çakıllar, bunlar ise yeni yapılacak modern tesiste depolama alanı olarak kullanılacak. Bu tür yerler Avrupa ve Amerika’da şehrin neredeyse ortasında bile var. Burada gerek bilim adamları, gerek bilir kişiler, yargı makamları, odalar, çevre mühendisleri odası ve TMMO bunların hepsi gerekli değerlendirmeleri yapmış bu konun karşısında bir tek bilimsel veri yok. Bu ilimiz için son derece kıymetli bir iş, bizim bunu yapmak gibi bir irademiz var bunu söylüyoruz. Bu pisliği ortadan kaldıracağız, Tunceli toprağını çöpümüze zehirletmeyeceğiz. Modern bir çöp yönetim sistemi geliştireceğiz ve bu kirlilik ortadan kalkacak ve Tunceli her zaman ki gibi korunmuş özel bir yer olmaya devem edecektir. Çevreci olan bu projeyi savunur, karşısında olmaz. Gördüğünüz gibi çöpteki sular Pülümür çayına akarak orayı kirletiyor. Bilim insanların yaptığı incelemeye göre çöpten suya akan su 30 bin kişinin kanalizasyonunun suya akmasıyla eş değer. 55 bin ağacın kesileceği bilgisi de kesinlikle doğru değildir” dedi.