Göreve geldiği Haziran 2024 tarihinden bu yana 3 kez rektör yardımcısı değişikliği yapan Rektör Peker’in atadığı danışmanların sayısını ise akılda tutmak oldukça zor. Rektör Prof. Dr. Kenan Peker, göreve başladıktan sonra ilk icraatlarından biri olarak kendisine Rektör danışmanı olarak atadığı elektrik teknisyeni M.B.’yi hızlı bir yükseliş ile önce Fakülte Sekreteri kadrosuna atamış, daha sonra da bu kişiye uygunsuz bir öğretim görevlisi kadrosu açtığına dair iddialarlagündeme gelmişti. Basında ve TBMM’de yer bulan bu usulsüz kadro ilanlarının yankıları devam ederken, şimdi de Rektör Prof. Dr. Kenan Peker’in görev yaptığı bu kısa zaman diliminde üniversitede her kademeden onlarca idari ve akademik personelin görev yerini değiştirmesi tepkilere yol açtı. Kurumda rektöre yakın olduğu belirtilen bazı akademik personellerin ardı ardına bir birim amirliğinden diğerine atanarak neredeyse her birimin en üst kademesinde görev yaptırıldığı görülürken,iddialar, rektörün bu değişiklikleri kendisine yakın olan bazı akademik ya da idari personelleri ödüllendirmek ve kendisine karşı olduğunu düşündüğü personelleri yıldırmak amacıyla yaptığı yönünde. Kurumdaki atamalar ve görevden almaların, Rektör Prof. Dr. Kenan Peker’in kendi atadığı rektör yardımcısını üç ay içerisinde görevden alması ya da istifaya davet etmesi ile başladığı belirtiliyor. Rektörün görev yaptığı bu bir buçuk yıllık süreçte üniversitede 3 rektör yardımcısı, 3 kez de üniversite genel sekreterinin değiştirildiği belirlenirken, mevcuttaki 8 fakültedenin 7’sinin dekanının değiştiği, yine 6 fakültenin fakülte sekreterlerinin neredeyse ikişer kez görev yerlerinin değiştirildiği biliniyor. Bunun yanında pek çok müdür ile koordinatör de yine rektörlük emriyle görevlerinden alındı. 

Yapılan görevlendirmeler bununla da bitmiyor. Üniversitedeki idari birimlerin daire başkanlarının yarısının da yine görev yerleri değiştirildi. Böylece yönetim kademesinde neredeyse görev yeri değiştirilmeyen yönetici kalmadı. Asıl sorunu ise daha alt kadrolarda görev yapan memurlar yaşıyor. 30’dan fazla memurun görev birimlerinin 1 ile 5 kez arasında değiştirildiği belirlenirken, bu personellerden bazıları 2 haftada bir olmak üzere defalarca görev yeri değişikliğine maruz bırakıldı. Üniversitede, olası bir mobbingden yasal olarak korunan ve talepleri dışında görev birimleri değiştirilemeyen sendika temsilcileri bile bu durumdan nasibini almış görünüyor. Bu haksız görevlendirmeler ile ilgili olarak çalışanlar tarafından pek çok dava açıldığı biliniyor. Bu davalarda üniversitenin kaybettiği dosya başına ödenen avukatlık ücretlerinin ya da tazminatların ise kimin tarafından karşılanacağı ve kamu zararı oluşturup oluşturmadığı da başka bir tartışma konusu. 

“Bilimde öncü, düşüncede özgür” sloganı ile hizmet veren üniversitede, göçmen kuşlar gibi sürekli yerlerinin değiştirilmesinden bıkan çalışanların, kendilerini güvende hissetmedikleri, kurumda bir korku ikliminin hakim olduğunu söyleniyor.  Personellerin “sıra bana ne zaman gelecek” kaygısı ile çalıştıkları, bir yıl önce göreve başlayan personellerin dahi, 1 yılda üç kez görev yeri değişikliği yaşadıktan sonra geldiği şehre tayin almak istedikleri, yine birçok başarılı akademisyenin Prof. Dr. Kenan Peker döneminde başka üniversitelere gitmenin yollarını aradığı da söylenenler arasında.

Dersim dahil 11 baro Rojin Kabaiş için toplandı! Dersim dahil 11 baro Rojin Kabaiş için toplandı!

Rektör Peker’in diğer üniversiteler ile kıyaslandığında oldukça küçük ve personel sayısı az olan Munzur Üniversitesi’nde görev yaptığı bu kısa süre içerisinde çeşitli bahanelerle, işçi statüsündeki personelle birlikte, kurum içindeyüzlerce görevlendirme yapması kendi alanında bir rekor olarak nitelendirilebilir. Rektör Peker’in bir kısmı mahkeme sürecinde iptal edilen bu görevlendirmelerinin gerekçeleri ve ne zamana kadar devam edeceği ise henüz bilinmiyor.

Editör: Serhat Ozan YILDIRIM