Günaydın tavuklar, horozlar
Artık memnunum yaşamaktan
Sabah erkenden kalktığım zaman siz varsınız
Gündüz işim var arkadaşlarım
Gece yıldızlar var karım var
Günaydın tavuklar horozlar
Necati CUMALI
Necati CUMALI, 1921 yılında bugün Yunanistan sınırları içinde bulunan Florida'da doğmuştur. İzmir Atatürk Lisesi'nde okumuş 1941 yılında başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni tamamlamıştır. Ankara Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü'nde çalışan sanatçı, daha sonra 1950-1957 yılları arasında İzmir ve Urla'da avukatlık yapmıştır. İstanbul Radyosu'nda redaktörlük yapmış olan yazar, Paris Basın Ataşeliğinde de bir süre memur olarak çalışmıştır. Eşinin görevi nedeniyle İsrail ve Paris'te de bulunan Necati CUMALI, geri dönüşünde İstanbul'a yerleşmiş ve 10 Ocak 2001'de yaşamını yitirmiştir.
Edebiyata şiirle başlayan sanatçının aşk şiirleri, savaş karşıtı şiirler, yaşama sevincinin dolu olduğu şiirler, haksızlıklara başkaldıran, memleketin dertlerinin, Anadolu insanının çaresizliklerinin anlatıldığı şiirler... Belli başlı konularıdır. Sanatçı şiir türüne "sevdiği insana sevdiğini söylemek ihtiyacı ile " gönül verdiğini söylemektedir. Şiirlerinin yanı sıra öykü, roman ve oyun türünde de eserler vermiştir. Cumalı'nın bazı öyküleri filme de aktarılmıştır. Cinsellikle ilgili davranışların bol olduğu öykülerinde suça eğilimli insanları bolca anlatması avukatlık mesleğinin gereğidir. Çünkü avukatlar bu tür olaylarla çok sık karşılaşır, doğal olarak bu konular öykülerine giriyor.
Şiirlerinde anlattığı Ege Bölgesi kırsal kesim insanlarını öykülerinde de yer vermiştir. Öykü türünden tiyatroya geçen CUMALI, tiyatrolarda da yaşama sevinciyle yüklü günlük izlenimlerinin güzelliklerini, Anadolu insanının çaresizliklerini, aşk ve sevgi konularını da işlemiştir.
"Dil benim çalgımdır" diyen CUMALI duru, güzel bir Türkçeyle yazmış; süssüz bir anlatım kullanmıştır. Şiirlerinde belirli bir dönem Garip Akımı’nın etkisinde kalmıştır. Yalın anlatımlı bir şiir yazmıştır, okuyan herkes rahatlıkla anlayabilir. Şiirlerinde çağın toplumsal sorunlarını da işlemiştir.
Roman ve öykülerinde kırsal kesim insanının sorunları ağırlıkla yer alır. Roman ve öykü konuları genellikle Ege insanından seçilmiştir. Toplumun aksaklıklarını, yanlış giden yönlerini akıcı bir dille vermiştir.
Tütün Zamanı, Acı Tütün en önemli romanlarındandır. Bence Viran Dağlar da çok önemli ve dikkatlice okunması gereken bir roman. Çocukluğunu, Makedonya'daki yaşamı anlatmaktadır. Yanılmıyorsam bu roman Orhan Kemal Roman Armağanı da aldı.
İlk okuduğum eseri Susuz Yaz'dır. Tiyatroya da uyarlanan Susuz Yaz'ın konusu sudur. Susuzluğun kasıp kavurduğu Anadolu köyü anlatılmaktadır. Su yüzünden şiddetli kavgalar edilmektedir. Bu konuda birbirini öldürecek ve hapse girecek kadar ileri giderler. Yüzyılımızda su uluslararası savaş çıkartacak kadar önemlidir. Dünyada birçok insan temiz su kaynaklarına bile ulaşamıyor; yeterli suya sahip olamadığı için hastalıklarla baş edemiyor.
Sanatçılarımız gerçekten zengin bir konu damarı yakaladı; bu damardan giden CUMALI yaşadığı sürece çok değerli eserlere imza atmıştır. Cumhuriyet Dönemi'nin en nitelikli, kendini yaşadığı çağdan sorumlu hisseden, dünya yazarlarıyla boy ölçüşebilecek çok yönlü üretken bir yazarıdır. Yaşam sevinci ve Necati CUMALI her zaman yan yana gelebilecek kavramlar. Onun eserlerinde karamsarlıktan, umutsuzluktan söz edilmez; mutlaka bir umut ışığı vardır, kıvılcımlar karanlığı aydınlatır.