CORONA CANAVARI, bütün bir dünyayı, bütün bir insanlığı, geçici bir sürede olsa, esir aldı. Yüzlerini kapattı. Tanınmaz hale soktu. İnsanlar, birbirlerini tanıyamaz oldular. İş yerime, yüzü maskeli gelen torunumu tanıyamaz oldum. Sokakta selamlaşmalar, tanımazlıktan yapılamaz oldu. İnsanları, birbirilerinden korkar hale getirdi. Ailenin en yakın fertleri bile birbirlerinden korkar oldular. Korkuyla birbirilerinden uzak durmaya çalıştılar. İlişkiler askıya alındı. Hemen herkes can derdine, yaşam kavgasına düştü. İnsanı süsleyen değerler, bir kenara itildi. Hatır, gönül, dostluk, insanlığın ortak çıkarları, yok sayıldı. İnsanlığın ortak çıkarları. Paylaşılamadı. İnsanlar, en yakın hastalarına, cenazelerine sahip çıkamadılar. Cenazeler, Fatiha okunmayacak, adressiz, mezarlarda, defnedildiler. Hastanelerde büyük acılar, ÇORONA işkenceleri yaşandı.
Tarihe damgasını vuran bütün bu yaşanmışlıklar, yaşanan sürecin diyalektik yasalarının, bir ürünü, sonucuydu. İnsanın, yapısında olan, CAN HAVLİ denilen tepkinin ifadesiydi. CAN DERDİNİN, tepkisiydi. Çaresizliğin getirisiydi. Doğaldı. Beklenmeliydi. Beklenildiği gibiydi.
Diyalektiğin, doğallığın, sonucu, olmayan yaşanmışlıkların, bu tarihi süreçte yaşanmış olması, insanlık değerleriyle örtüşmeyen bir başka yaşanmışlıklardı. Olumsuzluklardı.
ÇORONA CANAVARINDAN, korunmak için yapılan bencillikler, EGOİZM, doğallığın, diyalektiğin, getirdiği, ağır koşulların, hoş görülür, bir sonucuydu. Tepkisiydi.
Ortada bir canavar, tehdit, korku, yok iken, sergilenen bencillikler, EGOİZM, insanı süsleyen değerlerle örtüşmeyen, insanlık için zararlı oluşumlardı.
Tarihin her sürecinde gözlemlenen, bu insani olmayan oluşumlar, çağımız dünyasında, uygar ülkelerde, büyük ölçüde yaşanmamaktadır.
Uygarlık, insanı, insani değerlerle, buluşturan, süsleyen bir kültürdür. Kazanımdır. Bu kazanıma, bu kültüre sahip uygar insanlarda, topluma zarar verecek bencillikler, Egoizmler, yaşanmaz. Gözlenmez. Kişisel çıkarlar, topluma zarar vermeden toplumun ortak çıkarları da gözetlenerek yaşanır. Paylaşılır.
Uygar olmayan ülkelerde, kişisel çıkarlar, EGOİZM, diyalektiğin evrimleşmemiş kurallarına göre yaşanır. Yasalar, toplumsal tepkiler yeterli olmaz. Kişisel çıkarlar, ’Benimde olsun. ‘İsteğine, arzusuna, çıkarına, halkın deyimi ile kolay kolay gem vurulmaz.
Çağın getirdiği, yenilikler, dönüşümler, teknolojinin ağır bastığı yaşam tarzı, benciliği, EGOİZMİ, artıran ögeler olur.
Rüşvet, iltimas, kayırma, hakkı olmayanı alma, devletin imkânlarından kişisel çıkar sağlamak, hak etmediği mevkilere makamlara, gelmek için, kişiliğinden insanlığından, ödün vermek, farklı kimliklere bürünmek, uygar olmayan ülkelerde, sıkça rastlanan, olağan sayılan, görüntülerdir.
Uygar olmayan ülkelerde, devleti temsil eden makamlarda, oturanlarda, uygar ülke benzeri, görüntüler, sergilemezler. Devletin 23 adet makam araçlarıyla, ailesinin bayramını kutlamaya giderler, bunlara, bu yöneticilere, uygar ülkelerde rastlanılmaz.
Almanya’nın ünlü bir şehrinde, yemek için gireceğimiz lokantanın önündeydik. Yanı başımızda arabasını park edip çıkan biri, bize selam vererek lokantaya girdi. Kardeşim ’Şehrin belediye başkanıdır. Dedi yanında görevliler kimse yoktu. İçeride bir masada oturmuş yemeğini yiyordu. Bizde bu görüntülere rastlayamadığımız için şaşkındık. Bir uygar ülkenin Başbakanın bir başka uygar ülkenin Başbakanına sıradan bir bankta, sade bir dürüm benzeri yemek ikramında bulunduğu görüntüler, makamına terenle giden uygar ülke bakanlarının, başbakanlarının, görüntüleri uygar ülkelerin resmiydi.
Son günlerde gündeme, bomba gibi düşen, gündemden düşmeyen, suç örgütü liderinin açıklamalarına göre, bir devletin yetkili makamları, suç örgütü, mafya ile işbirliği yaparak, muhalif kişileri, gazetecileri, infaz ettikleri, iddiaları, uygar ülkelerde, asla yaşanmayan korkunç iddialardır. Uygar ülkelerde, kişi ne kadar suçlu, muhalif olursa olsun, devletin koruması, güvenliği altındadır. Devlet vatandaşını, kanunsuz, yargılamasız, infaz etmez. Ettirmez.
Sosyal Medya, çağımızın, önemli bir buluşu. Önemli bir iletişim kanalıdır. Uygar ülkelerde ağırlıklı olarak, toplumu, ilgilendiren, bilgilendiren, toplumsal olaylar, sosyal medyada yer alır. Paylaşılır. Bizim gibi ülkelerde bu önemli kanallar, çoğunlukla kişisel çıkar, menfaat, şirin görünmek, yağ çekmek, karalama, küfür etmek için kullanılır.
İnsanı insan yapan değerler, insanın kimliğidir. Tarifidir.
Uygarlıkta, Ulusları, toplumları, yücelten değerlerdir. Kimliklerdir.