Valilik Makamının, düzenlediği, il ve ilçelerdeki sivil toplum örgütlerinin, toplumun, ileri gelenlerinin, çağrılı olduğu, katıldığı, ülkenin içinde bulunduğu süreçte yapılan bu önemli toplantı, ilin yıldızlı oteli ŞAROĞLUNDA, yapıldı.
ANKARA, Başbakanlık, tarafından, yapılması istenilen toplantı, yaşanan süreçte, bölge halkının, düşüncelerini, beklentilerini, önerilerini, almayı hedefleyen önemli bir toplantı, olmalıydı.
Sayın Valimizin, başkanlığında düzenlenen, katıldığım toplantı, amacına hizmet eden bir toplantı oldu.
Sayın Valimiz, bugün, ülkeyi büyük bir yıkıma götüren, süreç, başlamadan önce, her fırsatta, barış sürecinin, devam etmesinin, ülke için çok önemli olduğunu vurgular, sürmesi, dileğinde bulunurdu. Bu barıştan yana olanların, hepimizin dileğiydi. Bu dileğimiz gerçekleşmedi. Ülkeyi, yıkıma götüren, kardeşkanı, akıtan süreç, yeniden başladı.
Bu sürecin sürmesi, yalnız Güney Doğu için değil, bütün ülke için, bir felaketti. Bu felaketin giderek arttığını, bütün ülkeyi, sardığını, gören devlet yetkilileri, bu süreci aşmak, için halka gitmenin, hukuk devletlerinin bir gereği olarak görmüş olmalıydılar. Bölge Halkının düşüncelerini, önerilerini önemsediler.
Bir katılımcının dediği gibi Sayın Valimiz, sağına soluna, apoletli görevlileri almadan, tamamen sivil bir toplantı ortamında, Devlet adına sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini, katılımcıları, dostça, bir yaklaşımla dinledi.
Toplantıda, yaşanan süreçle ilgili, ilin, bölgenin, sosyal, ekonomik, sorunları ile ilgili, güzel yapıcı tespitler yapıldı. Öneriler sunuldu.
Toplantıya katılan, Üniversitemizin Rektörü, DERSİM Halkının öncelikle paylaştığı, barış, hesler, barajlarla, ilgili konuşması, çok önemli, anlamlı, sevindiriciydi. Sayın REKTÖR, barışın, huzurun, gelmesinin önemini vurgulayarak, Munzur Vadisine yapılmak istenen baraj ve heslerin ekolojik dengeyi bozduğunu, bir çevre akademisyeni olarak bunların yapımlarına, karşı olduklarını, söylüyordu. Barışın, huzurun, gelmesi halinde bölgenin turizm merkezi olacağına inandığını söylüyordu. Üniversite olarak Alevi konusunda bilimsel çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Sayın REKTÖR, Vali Beyden, Alevilikle ilgili külliyelerin kayıt altına alınmasını istedi.
Sanayi Ticaret Odası Başkanı, Yusuf CENGİZ, Esnaf sanatkârlar Odası Başkanı, Hıdır BELİCE, Baro Başkanı, Özgür Ulaş Kaplan, Avukat Barış Yıldırım, Mazlum Aslan, toplantının amacına uygun, yaşanan süreçle, ilin, bölgenin, sorunları ile ilgili, doğru tespitler yaptılar, önerilerde bulundular.
Resmi bir yetkili olan Özel İdare Genel Sekreterinin, İlimizin 7.ci sıraya alınmasından çok, devletin, özel sektörün, yatırım yapmadığı ilimize, istihdam sağlayacak, yatırımları, işletmeleri, fabrikaları, KALKINMA BAKANLIĞI, kanalı ile devletin, doğrudan, yapmasını, istemesi, barajlara, heslere, karşı olduğunu ifade etmesi, vadilerin bu hali, doğal hali ile kalmasının, ildeki, barışı, pekiştireceğine inandığını, söylemesi, Cem evlerinin, resmi statüye kavuşmasının, toplum, barışı için önemli olduğunu, dile getirmesi, gençlere, spora, önem verilmesini, istemesi, oldukça, ilgimi çeken, beklenenin üstünde, anlamlı bir konuşmaydı.
Alevi, Sünni ayırımı, yapmanın, ülkeye, topluma zarar verdiğinin konuşulduğu toplantıda, Sayın Valimizin, “Aleviliğin, Sünniliğin, bir suçu yok. Bunu yapan, kişinin, kişilerin, suçu vardır.’tanımı ilginçti. Yine Sayın Valimizin,’Aleviliğin, devlet eliyle yönlendirilmesi iddialarına karşılık, ’Biz, yönlendirmiyoruz. Biz, Alevilik, ortaya çıksın. Yaşasın istiyoruz” açıklaması, iddialara, açıklık getirmişti.
Düzenlenen bu önemli toplantının, yaşanan karanlık günleri, aydınlığa çıkaracak bir ışık umudu, doğuracağı, beklentisi, umarız devlet katında, boşa çıkmaz.
Devlet katında saygınlığı olan, DERSİM Halkına, güven veren Sayın Valimizin, bu tarihi süreçte üstüne düşeni yapacağına, barışın gelmesinde pay sahibi olacağına inanıyoruz.