Malatya’da deprem: Dersim’de de hissedildi Malatya’da deprem: Dersim’de de hissedildi

Nazımiye ilçesinde Alevi inancında önemli bir yere sahip olan ve kutsal sayılan Düzgün Baba Dağı’nı her yıl binlerce insan ziyaret ediyor. Günübirlik turlarla bölgeye gelenler, ilk olarak Düzgün Baba Dağı'nın iki noktasında yer alan cemevlerini ziyaret ediyor. Ziyaretçiler, yaklaşık 2 saat süren yürüyüşün sonunda 2100 rakımlı dağın zirvesine ulaşıyor. Zirvedeki mağaraları ve kutsal sayılan alanları gezen ziyaretçiler, kentin inanç ve kültürel değerleri hakkında da bilgi sahibi oluyor. Daha sonra cemevinde  kurbanlar kesilerek, adaklar adanıyor. Ziyaretgahta kesilen kurbanların sakatatları da boru aracılığıyla 500 metre yüksekten yaban hayvanları için doğaya bırakılıyor. Uzun süredir devam eden bu geleneğe alışan ayı, kurt, tilki gibi yaban hayvanları da güneş batmaya yakın bölgeye gelerek karınlarını doyuruyor. Ziyarete gelenlerden bu durumdan haberdar olanlar da yaban hayvanlarının beslenmesini izliyor. Onlarca ayının bir arada beslenmesi kameralar tarafından görüntülenirken, yaban hayvanları kendilerini izleyen ziyaretçilerden rahatsızlık duymuyor. 

‘BİZ DOĞADAKİ TÜM CANLILARA SAYGI DUYAR KUTSAL OLARAK BAKARIZ’

Cemevi dedesi Kazım Açıktepe, sakatatları yaban hayvanlarının karnını doyurması için doğaya bıraktıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Rakım olarak 1500 civarı ancak türbenin olduğu yer 2 binin üzerinde. Burada yol hizmetini yürütüyorum. Aleviler burayı dilek ve muratları için her yıl ziyaret ederler, kurbanlar keserler. Ayakkabılarını çıkararak yalın ayak mekana kadar yürürler. Gelen kurbanlar mezbahanede kesiliyor. Kurbanların sakatatları bir boruyla kesimhaneden 500 metre aşağıya bırakılıyor. Güneş batmaya yakın ve akşam saatlerinde 30’a yakın ayı, kurt, tilki oraya geliyor. Çoğunlukla ayılar geliyor ve onları yiyerek karnını doyuruyor. Son zamanlarda kurban sayısı ziyaretçilerden dolayı azaldığı için cemevinin etrafındaki çöp konteynerlerine gelip onlarla uğraşıyorlar. Aleviliğe hak, insan ve doğa olarak bakılır. O yüzden bizde cümle varlık kutsaldır. Biz doğadaki tüm canlılara saygı duyar kutsal olarak bakarız ve onları koruruz. Doğadaki cümle varlığı, hakkın bizlere bir parçasıdır diye görüp ona göre saygı ile yaşamaktır bizim inancımız. Bizim büyüklerimiz, dedelerimiz ‘ilkin cemi cümleyi sonra da yabandaki kurdu aç, yılanı derisiz, börtü böceği aç bırakma onların yüzü suyu hürmetine cümle aleme sağlık, huzur ve mutluluk ver. Ondan sonra da bizim hanemize meyman ol, bizlere sağlık, huzur ve mutluluk ver’ diyerek dua ederlerdi.” 

‘BELGESEL GİBİ İZLİYORUZ’

İlçe vatandaşlarından Kenan Arslan da “Her akşam onlarca ayı geliyor buraya. Onları saatlerce izliyoruz. Dışardan gelen ziyaretçiler de merak edip akşam saatlerine kalıyor ve onları izliyor. İnsanlar televizyonlarda belgesel izlerken biz burada canlısını izliyoruz. Ayısı, kurdu, kuşu, tilkisi her şeyi burada mevcut”  dedi. 

Editör: Mehmet Zafer Ağar