İnceliğin Şairleri

Ah;

Kimselerin vakti yok

Durup ince şeyleri

Anlamaya…

Gülten Akın

2015 Ekim ve Kasım aylarında sonbahar yaprakları gibi, iki değerli kadın şairimiz, dallarından kopup toprağa düştü. İlkönce Sennur Sezer aramızdan ayrıldı; daha sonra Gülten Akın’ın da aramızdan ayrılışı sanatseverleri, şiir tutkunlarını derinden yaraladı.

Üniversite yıllarında Sennur Sezer’in şiirlerinin iyi bir okuyucusu ve izleyicisiydim. Yazko Edebiyat dergisi şiirlerini yayınlıyordu; Yazko, bir dönemin önemli edebiyat dergilerindendi. Ezbere bildiğim şiirleri de vardır; bunlar beni çok etkilemiştir. Zaman zaman şiirlerini okur, arkadaşlarımın  da okumasını isterdim.

Örneğin şu şiir ne kadar etkilidir, nitelikli bir okuyucu için.

Belki çirkin sözdür borç ve para şiirde
Alkol gibi gizlice söz edilir açlıktan
Hangimiz tanımadık sofrada yoksulluğu
utanmadık konuklar geldikçe, evimizden.

Yıkıldık mı, yorulduk mu, döndük mü, önemli bu
Sığındık mı bilinen çaresiz yalanlara
Ölenler, öldürülenler kırdı mı direnmeyi
İşlemedi mi dipte kanayan eski yara?
Şimdi sorgular bizi kendi çocuklarımız
Yanıtlar mı onları bizim yazdıklarımız
Söyle baba ne yaptın,
Anne ne yaptın söyle öldürülürken insanlar?

“Bu şiir bile toplumsal yaşamı apaçık, ikircimsiz ortaya koymaktadır.

Yaşadığı çağdan, toplumundan sorumlu olan şair, uyarı ve uyandırma görevini yapmaktadır. Yan tutmayan değil, tam tersine emekten ve alın terinden yana olduğunu göstermektedir. Şair çalışan, emeğiyle geçinen insanların mutlu geleceğine dair öngörülerini bize hissettirmektedir. Sennur Sezer, kadınların da büyük bir şair olabileceğini, yazdıklarıyla ve toplumsal duruşuyla kanıtlamıştır. Yazdıklarında inceliği, kadın duyarlılığını, rahatlıkla görebiliriz. İnsanların bireyselden toplumsal bilince yönelmelerinde, onun şiirleri çok önemli bir işlev görmüştür.

Hayat TV’de çok güzel ve aydınlatıcı söyleşileri olmuş, izleyicileri geniş kültürü, sağlam bilinciyle etkilemiştir. Evrensel Gazetesi’nin kültür sayfasında, genç şairlere ve yazarlara yazdığı mektuplar da yüreklendirici olmuştur. Gençler için çok değerlidir, onların Sennur Abla’sıdır. Sennur Sezer, şiirin dışında, edebiyatın başka alanlarına da el atmış, değerli ürünler vermiştir. Okuduğumuzda, biraz dikkatlice incelediğimizde, ne kadar değerli bir kültür insanı olduğunu anlayacağız.

Gülten Akın da ülkemizin bir başka, değerli kadın şairidir. Gülten Akın’ın kendine özgü bir dili ve anlatımı vardır. Halkın konuşma dilinden, türkülerden, ağıtlardan yararlanarak güzel şiirler bıraktı ardından. Halk kültürünü ve dilini özümseme yolunda bilinçli bir çabası oldu, şiirlerinde bu görülür. Yazdığı şiirlerde toplumcu damarın önemli sanatçılarından olduğunu gösterdi. Gülten Akın, çağdaş şiirimizin önemli bir temsilcisi ve seçkin bir üyesidir.

Gülten Akın’ın şiirleri, toplumsal duyarlılığı yüksek olan şiirlerdir. Birçok şiiri bestelenmiş, tanınmış müzik sanatçıları tarafından seslendirilmiştir. Örneğin “Deli Kızın Türküsü” , Sezen Aksu tarafından başarıyla müziğe uyarlanmıştır. Bazı şiirleri “Grup Yorum” tarafından bestelenmiş ve seslendirilmiştir. Yazdığı şiirler daha başka müzik sanatçıları tarafından bestelenerek milyonlarca kişiye ulaştırılmıştır. Gerek Sennur Sezer, gerekse Gülten Akın’ın şiirleri yeniden okunup değerlendirilmeli. O zaman bu şairlerin toplumsal yükümlülüklerinin anlamını da kavramakta zorlanmayacağız. Toplumcu şiir damarını, Bu kadın şairlerimizin şiirleri daha da zenginleştirmiştir.

Edebiyat dünyası, bu iki kadın şairi, bundan yedi yıl önce arka arkaya kaybetti. Onların şiirlerini okuyarak yaşadığımız toplumu daha iyi anlayabilir, bilinç dünyamızı zenginleştirebiliriz. Hayatımızı şiirin verdiği güçle zenginleştiren, özgür bir birey olmamızı sağlayan bu sanatçıları unutmayacağız.
Anılarına saygıyla…