1942 yılında Giresun’un Aluçra İlçesi’nin Armutlu Köyü’nde doğan Harun Karadeniz, 1968 gençlik önderlerindendir. İnşaat Fakültesi’ni bitirmiştir. Gençliğin parasız, bilimsel, demokratik, laik eğitim mücadelesinde büyük emeği geçmiş belleklerden silinmeyecek önemli bir değerdir.
“Özel okullar devletleştirilsin” kampanyalarında etkin yer almış, gençliğin mücadelesini doğru yöne çekmeye çalışmış; bu yolda yürüyerek gençlerin ileri unsurlarının güvenini kazanmıştır. Altıncı Filo eylemlerinde, NATO’ya hayır eylemlerinde, Bağımsız Türkiye eylemlerinde yer almış; gençliğin antiemperyalist, bağımsızlıkçı yolda ilerlemesine öncülük etmiştir.
Üniversiteyi bitiren gençlerin üretken, kalkınmış, kültürel yönden gelişmiş bir ülke mücadelesine omuz vermelerini, şimdikinden daha güzel bir dünya için çalışmalarını istemiştir. O’na göre örgütlü bir gençlik, örgütlü bir toplum toplumsal gelişme için bir çıkış noktasıdır. Çağdaş, bilimsel, gelişmiş bir toplum istiyorsak gençlerin birlikteliğinden korkmayacağız. Örgütsüz insan hiçbir sorunun çözümüne yardımcı olmaz, bu yolda adım atmaz. Günümüzde hiçbir insan yaşadığı toplumda ve dünyada olup bitenler karşısında ‘’ bana ne! ‘’ deme lüksüne sahip değildir.
İşte bu mücadele insanı otuz üç yıllık kısacık ömrünü toplumsal bilincin gelişmesi için harcamıştır. Genç yaşta kansere yakalanmış, yurtdışında tedavisi mümkünken çeşitli engeller yüzünden geç kalınmış, ölümüne engel olunamamıştır. Harun Karadeniz gelecek vadeden değerli, bilimsel dünya görüşüyle donanmış bir kişilikti. Yaşadığı sürece gençlerin daha güzel bir dünyada, mutlu bireyler, eşit ve özgür insanlar olarak yaşamalarının mümkün olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Soran, soruşturan, bilimsel düşünceli gençlikti, onun istediği.
Her zaman gençlerin eğitilmesinin önemini belirtmiş, gençliğin mücadelesinin emekçi sınıfların mücadelesinden ayrılamayacağını, ortaklaştırılması gerektiğini söylemiştir. O, gençliği bir sınıf olarak görmez; emekçi sınıfla birlikte hareket eden dinamik bir unsur olarak görür. Sınıflı toplumlarda emek mücadelesinin önemine hep vurgu yapmış, parça parça mücadelelerin sonuç vermeyeceğini, birleşik emek mücadelesinin toplumsal mücadelenin başarısı için ne kadar önemli olduğunu belleklere yerleştirmeye çalışmıştır.
Harun Karadeniz bu güzel düşüncelerini sadece eylemleriyle değil, yazdığı kitaplarla da anlatmıştır. Kitaplarını okuduğumuz zaman bildiklerinizi yeniden gözden geçiriyorsunuz , ‘’böyle de düşünülebilirmiş ‘’ diyorsunuz. Bu yazılanlardan emekçi sınıfın bilimsel dünya görüşüne ulaşıyorsunuz, kulaktan duyma düşüncelerden uzak duruyorsunuz. Araştırarak, büyük uğraşlar vererek, türlü zorluklara katlanarak bilimsel doğrulara varıyorsunuz. Harun Karadeniz’in yazdıklarını okuduğumuzda bilimsel aklımız zenginleşecek, daha güzel daha mantıklı bir düşünce ortaya çıkacaktır.
Kitaplarının adları bile etkilenmemizi sağlayacak, okuma isteğimizi arttıracaktır. Özellikle ‘’ Eğitim Üretim İçindir ‘’ adlı kitabı eğitim konusundaki değerlendirmeleri ile beni çok etkilemiştir. Gençlik bu tür kitaplarla karşılaşınca daha saydam bir düşünceye ulaşacaktır. Diğer kitapları: Olaylı Yıllar ve Gençlik, Yaşamımdan Acı Dilimler, Kapitalsiz Kapitalistler.
15 ağustos 1975 yılında aramızdan ayrılan bu gençlik önderinin 40. ölüm yıldönümünde anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.