SERHAT OZAN YILDIRIM
Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2’inci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan 1418 gündür haber alınamıyor. Gülistan’ın en son telefon sinyalinin alındığı ve yoldan geçen aracın kamerasına Gülistan’ın olduğu belirtilen görüntünün yansıma üzerine dönemin valisi Tuncay Sonel koordinesinde Uzunçayır Baraj Gölü’nde aylarca aramalar yapıldı fakat Gülistan’a ait hiçbir ize rastlanılamadı. Baraj gölünün bir kısmı boşaltılarak yapılan arama çalışmaları sonuçsuz kalınca çalışmalar suda sonlandırıldı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, kaybolmadan önce son görüştüğü kişi olduğu belirtilen erkek arkadaşı Rusya doğumlu Zainal Abarakov., yaklaşık 2 yıl sonra Antalya'nın Alanya ilçesinde gözaltına alındı. Zainal Abarakov., 4 saat süren ifadenin ardından adli kontrolle serbest bırakıldı ve hakkında yurt dışı yasağı konuldu. Kentte son kararnameyle atanan vali Bülent Tekbıyıkoğlu ile İl Emniyet Müdürü Hakan Duman, aileye dosyanın baştan sonra inceleyeceğini belirtmesi, Doku ailesine umut oldu.
OLAY YERİNE GELEN ARACIN KAMERASI BOZUK EVİ GÖREN MOBESEDE EVİN GÖRÜŞ AÇISINDA DEĞİL
Gülistan Doku’nun kaybolmadan bir gün önce akşam saatlerinde eski erkek arkadaşı olan Zenail’ın evine gidiyor. Gece saatlerinde çıktıktan sonra beyaz renkli bir araca alıkonularak bindirilmek istenirken vatandaşlar ihbarda bulunuyor. Dosya avukatı Ali Çimen, bu aracın Zeinal’ın Tunceli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Bürosu’nda polislik yapan babasının olduğunu belirtmişti. İhbar üzerine olay yerine giden ‘Shortlan’ tipi polis aracının üzerinde sabit olan ve görüntü ile ses alabilen kameranın çalışmadığı, bir gün önce Gülistan’ın Zeinal’ın evine girerken Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) evi gördüğünün ertesi gün ise dönüş yaptığı için evin kapısını görmediği ayrıca 4 Ocak ile 6 Ocak arasında kameraların plakaları okumadığı tutanaklara yansıdı.
Gülistan Doku’nun akıbetinin anlaşılacağı noktalarda kameraların işlevsiz olması ayrıca emniyet tutanaklarının çelişkili olduğunu belirten Doku ailesinin avukatı Ali Çimen,” Sizin de ulaştığınız bu tutanaklara bakıldığında görüleceği üzere tutulan tutanakların birbirleriyle çelişki var. Gülistan’ın akıbetini anlaşılacağına ilişkin olan noktalarda ya kamera kayıtlarının bozuk olduğu ya o an için orayı görmediği ya da kayıtlı olmadığı ses kayıtlarının bozuk olduğunu söylüyor. Bu bozukluğun daha önceden mi kaynaklandığı, buna ilişkin tutanak olup olmadığı dosyanın içerisinde yok. Sonradan yapılmışsa o yapıldığına ilişkin tutanak dosyada yok. Yani Gülistan’ın akıbetinin anlaşılacağı noktalarda hep bir aksilikle karşılaşmışız. Gülistan’ın baş şüphelinin evine bir gün önce girdiğine dair güvelik kameraları var ve kayıtta. Bu dosyada var ama bir gün sonra baş şüpheli şüphelinin hareketlerini tespit etmemize yarayacak o kameralar o gün orayı görmüyor. Birde Gülistan 4 ocak 2020 gecesi orada alıkonulmuştu. Oraya giden kirpi tipi araçla ses kaydı ve güvenlik kamera kaydı da yapılır. Ama diyorlar ki o gün çalışmıyor, bozuktur. Bu yönüyle tutanakların birbirine çelişmesinden kaynaklı biz Gülistan’ın akıbetinden bir şey anlayamadık. Bunun basit olduğunu ben düşünmüyorum. Bu bilinçli ve kasıtlıdır. Bir gün önce kamera çalışıyorsa ve diğer gün çalışmıyorsa ne diyebiliriz? Birbirleriyle çelişki olan tutanaklar var. Üniversiteyi gören kameralar var. Orada kamera çalışır vaziyette ama o gün köprünün üzerine gittiğinde diyor ki burada çalışmıyor. Bu çalışmama neyden kaynaklı onu bilmiyoruz. Bu açıdan sorunludur. Bunların ciddi anlamda araştırılması lazım. Sadece tek bir noktada değil tam ulaşabileceğimiz ve çözebileceğimiz noktada bu tutanaklarla önümüze bir barikat kuruluyor. Çünkü ilerisini göremiyoruz” dedi.