DERSİMDE ŞİFA

 DERSİMDE, en çok üreten, DERSSİM ekonomisinde önemli bir yeri olan, ARI YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİNİN Dersim Ekoloji Meclisi ile birlikte düzenlediği, ikinci Dersim Şifa Geleneği Sempozyumu 4 gün sürdü.

Müzisyen Metin Kahraman ile Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kazım Doğan, Kızılca Yürür, Hilal Yorgancı ve Gül Hür'ün koordine ettiği, Sanayi Ticaret Odası Başkanlığının ev sahipliği yaptığı, salonlarını açtığı bu önemli organizasyona, dallarında uzman akademisyenler, DERSİM ve ilçelerin belediye Başkanları,  milletvekillerinin, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin, hukukçuların, Dersim'in şifa geleneğini bilenlerin katıldığı tarihi sayılacak önemli bir buluşma olmuştur.
   Dört gün süren bu önemli toplantıda, günümüzde yaşamın temel değerleri olan ekolojik bitki çeşitliliğin yaşamdaki önemi, talan edilmesine karşı verilmesi gereken hukuk mücadelesi, ekoloji kültürü, hakkındaki bilgilendirmeler, Dersim'de alternatif  tarım uygulamaları, fidancılık, arıcılık, şifa bahçeleri ile ilgili uzmanlarından sunumlar,
  DERSİM'İN, harika doğasını zenginleştiren, süsleyen, kutsal dağları, ırmakları, gölleri, üstündeki kutsal hayvanları, endemik bitkileri tanıtım sunumları,
   Bir başka coğrafyada bulunmayan  endemik türlerin, insan yaşamındaki, sağlığındaki, şifadaki rolü konusunda sunum yapanların yanı sıra, Müzisyen Metin KAHRAMAN'IN, Alevi Ocaklarının, 80 yıl öncesinde yalnız dini ibadet merkezleri olarak görev yapmadıklarını, aynı zamanda şifa dağıtan merkezler olduğunu yaptıkları araştırmalarda, onlarca ocağın bu işi yaptığını, hatta binlerce yıl önce bunun yapıldığını, bunun da DERSİM'İN, endemik bitkileriyle yapıldığını, şimdilerde ise ,HES’lerle, barajlarla bu zenginliğin yok edilmek istendiğini, bu talana karşı mücadelenin sürmesi gerektiğini, devletin yatırımlarını doğayı bozmadan yapmasını öneren konuşması, Ülke ve ülke dışında, ziraat tarım alanında ünlü Ziraat Mühendisi CHP Bursa Milletvekili Orhan SARIBAL'IN katıldığı sempozyumda, uzman olduğu, tarım alanında, bilimsel açıklamaları, DERSİM'E özgü önerileri, örnek alternatifleri,
   Kemal KAHRAMAN ve DERSİM'İN saygın dedelerinin, Alevilik, Alevilikte, doğa ve insan konularında değerlendirmeleri, toplantıyı zenginleştiren katkıları,
  Yrd. Doç. Dr. Kızılca YÜRÜR'ÜN DERSİM Coğrafyasında, doğa turizminin önemi, önemli  mekanlarından, ANA BUYERE Gölü'nün kırk hurisi, Mahir POLAT'IN "sır oluştan, yok oluşa" sunumları toplantıyı zenginleştiren konulardı.
  Toplantıya katılıp, bilgilerini, önerilerini, katılımcılarla, DERSİM Halkı ile paylaşan, çok sayıda, akademisyen, uzman konuşmacılar, tarihi bir toplantıya katılarak, günümüz koşullarında  çokça ihtiyaç duyulan bir süreçte, üstlerine düşeni yaptılar.
   Onlar bunu, gönüllü olarak gelip yaparken, bizler DERSİMLİLER, bu tarihi anlamlı, buluşmada, beklendiği kadar, onlarla aynı salonda bulunmadık. Onların DERSİM Halkına duydukları yakınlığı, gözleyemedik. Paylaşamadık.
  Bu toplantıyı düzenleyenleri, bu toplantıya ev sahipliği yapan, Sanayi Ticaret odasını, davetlileri yalnız bırakmayan, Sanayi Ticaret Odası Başkanı Yusuf CENGİZ'İ, belediye başkanlarını, köylerinden  gelen saygın dedeleri, konularının uzmanlarını, KAHRAMANLARI, içtenlikle kutluyorum.
   Çok anlamlı, bir buluşmayı  gerçekleştirdikleri için.