BAYRAMIN ÖNGÜNÜ'NDE

Bu hafta hep birlikte bir bayramı daha yaşayacağız. Bayramlar bir araya geliştir, konuşmadır, dertleşmedir, güzellikleri paylaşmadır, sıcak bir gülüştür. Bayramları bir fırsat olarak görüp iyi değerlendirmek son derece önemli.

Tarımın ve hayvancılığın devam ettiği, kırsal yaşamın ağırlıkta olduğu yerlerde insanlar, doğdukları yerlerden pek ayrılmıyorlar. Kentleşmenin artışıyla birlikte göç olayı da gündeme girdi. Geçim derdi nedeniyle insanlar kırsaldan kentlere yönelmeye başladı. Bu nedenle bir araya gelişler, hasret gidermeler, olanaklar çerçevesinde yılda iki kez mümkün olabilmekte. Yaşam koşullarının zorluğu, sık sık bir araya gelmeye izin vermiyor.

İnsanların çoğu için, bayram bir fırsat olarak görülüyor. Onun için insanlar bu günlerin gelmesini dört gözle beklerler. Bayram hısım akrabalarımızla, dostlarımızla, arkadaşlarımızla yeniden görüşme olanağı sağlar. Farklı yerlerde yaşamını sürdüren insanlar yaşadıklarını, gördüklerini, özlemlerini birbirlerine anlatarak kopmuş olan iletişimi, insani ilişkileri kurmaya çalışırlar. Yılda iki kez yakalanan bu zaman aralığı, iletişim kopukluğunu gidermeye, “ insanın insana yabancılaşmasını “ , bir süreliğine de olsa ertelemeye yardımcı olabilir.

Bayramlar aynı zamanda çocukluk, gençlik ve olgunluk devrelerini de gözlerimizin önüne getirebilir. Bu devreler iyi izlendiğinde nereden nereye geldiğimiz, başkalarının da gözlemleri dahil edildiğinde daha anlaşılabilir hâle gelir. Kopan, kopmakta olan insan ilişkileri sohbet konusu edilebilir, düzeltmenin, yerine oturtmanın çareleri hep birlikte aranabilir. Günümüzün insanları büyük kentlerde bu iletişimsizliği birebir yaşamaktadır. Belki de bu günler iletişimsizliği, kopmuş olan ilişkileri onarmak için fırsatlar sunabilir. Bu bakımdan bayramların önemi büyüktür diye düşünüyorum. Bu zamanları iyi değerlendirmek insanın isteğine, ilgisine, kültürel yeterliliğine de bağlıdır.

Bayramlarda bir araya gelen insanlar yalnız geçici sevinçlerini değil, bireysel ve toplumsal sorunlarını da gündeme getirip tartışacaklardır. Bu kadar dost, arkadaş, tanış bir araya gelmişken düşünce alışverişinde bulunmamak olmaz. Toplumsal iyiliğin yaşam bulması için bu günler, iyi değerlendirilmesi gereken bir süreç olarak görülmeli.

İnsanlığın geleceğe ilişkin karamsarlıktan kurtulması, umudu çoğaltmaları kuracağımız geçici ilişkilere değil de, sürekli dostluklara bağlı. İnsanları gülümseten dostlukların kurulması, her olanağın iyi değerlendirilmesinden geçiyor. Bayramlar dostlukların pekiştiği, iyi ilişkilerin kurulduğu, insanların kısa süreliğine de olsa gülümsediği zamanlardır. Sürekli gülümseyen, mutlu insanların çevremizde olması bizim kuracağımız sağlam dostluklara bağlı.

Herkesin bayramını yürekten kutlar; kesintiye uğramadan, ömürlerinin sonuna kadar mutlu olmalarını dilerim.